میکرو لایب

چگونه در خانه ، خودمان پی سی بسازیم

در ساخت pcb به صورت حرفه ای ، دو مشکل اساسی وجود دارد: اولا اینکه نیاز به هزینه بالایی دارد بخصوص اگر پی سی بی ما تنها یک نمونه باشد و به تعداد کم نیاز باشد ، دوم اینکه مدت زمان زیادی طول می کشد تا پی سی بی چاپ شده به دست ما برسد.
ساخت پی سی بی در خانه ، ارزان ، سریع ، ساده و آسان است اکنون روشی که همه افراد برای چاپ پی سی بی حداقل یکبار تجربه کرده اند را به اشتراک می گذاریم.
زیبایی این روش این است که احتمالا شما در حال حاضر ابزار های لازم را برای این کار در اختیار دارید بدون اینکه از قبل بخواهید آن را تهیه کنید.
این روش می تواند یکی از ارزانترین روش ها برای چاپ پی سی بی باشد ، پس اگر نقشه پی سی بی شما از نظر تراکم یا فاصله بین خطوط بیشتر از ۰٫۳ میلی متر است می توانید از این روش استفاده کنید و پی سی بی خود را با ارزانترین روش ممکن به چاپ برسانید در ادامه با ما همراه باشید…

وسایل مورد نیاز:

کاغذ ترانسفر (در صورد نبود می توانید از کاغذ گلاسه استفاده کنید)
فیبر مدار چاپی (ترجیحا از جنس فایبر گلاس بدلیل تحمل درجه حرارت بالا در هنگام لحیم کاری)
اتوی معمولی
اسید کلرید فریک مایع 
ظرف پلاستیکی یکبار مصرف
ماسک تنفسی ( در هنگام اسید کاری استفاده خواهد شد )

 

مرحله ۱)

چاپ یا پرینت طرح یا نقشه:

طرح خود را روی قسمت براق کاغذ ترانسفر یا کاغذ گلاسه چاپ کنید. قبل از انجام این کار حتما یک بار طرح خود را روی کاغذ معمولی پرینت کنید تا مطمئن شوید که مقیاس نقشه صحیح بوده و در جایگذاری قطعات بعد از اتمام چاپ با مشکل روبه رو نخواهید شد ، باید توجه داشته باشید که مقیاس طرح شما ، قبل از پرینت بر روی کاغذ ترانسفر یا کاغذ گلاسه حتما صحیح باشد در غیر این صورت باید هزینه اضافی دیگر برای تهیه کاغذ ترانسفر و یا گلاسه بپردازید چرا که هزینه تهیه این کاغذها نسبت به کاغذ های معمولی به نسبت گرانتر خواهد بود.

بعد اینکه از درست بودن مقیاس نقشه یا طرح ، مطمئن شدید حال طرح را بر روی کاغذ ترانسفر ، توسط پرینتر لیزری چاپ کنید ، توجه داشته باشید که برای چاپ طرح حتما از پرینتر لیزری تک رنگ استفاده کنید در غیر این صورت چاپ طرح شما در ادامه با مشکل روبه رو خواهد شد.

بعد از پرینت گرفتن مراقب باشید که طرح توسط دست لمس نشود ، کوچکترین شیئ چسبنده می تواند کل کار شما را خرب کرده و وقتتان را هدر دهد!

بعد از پرینت طرح مورد نظر حال می توانید بدون لمس کردن ، اقدام به برش قسمت های اضافی کاغذ کنید.

مرحله ۲)

آماده سازی فیبر مدار چاپی:

ابتدا فیبر مدار چاپی را در ابعاد متناسب با طرح برش دهید (برای برش می توانید ضمن مواظبت از دستان خود از کاتر استفاده کنید، کاتر را چند بار بر روی فیبر از هر دو طرف بکشید این کار را تا جایی تکرار کنید تا بتوانید فیبر را با خم کردن بشکنید) در اینجا ما ابتدا طرح را چاپ کرده سپس اقدام به برش فیبر کردیم.

فیبر مدار چاپی را با استفاده از پشم فلز یا اسکاچ یا سمباده نرم مخصوص pcb ، کاملا تمیز کنید.

بعد از تمیز کاری فیبر از لمس صفحه مسی خودداری کنید.

 

در هنگام قرار دادن طرح بر روی فیبر مدار چاپی مطمئن شوید که فیبر کاملا خشک بوده و هیچگونه رطوبتی در آن دیده نمی شود ، سپس طرح خود را بر روی فیبر قرار داده و با دست کاملا بکشید تا طرح به طور کامل بر روی صفحه مسی بچسبد.

مرحله ۳)

اتو کردن طرح:

اتو را در حداکثر دما تنظیم کنید و سپس بر روی طرح قرار دهید و کمی فشار دهید این کار باعث می شود که طرح ذوب شده و بر روی برد بچسبد، سعی کنید اتو را در لبه ها و کل برد حرکت دهید تا کل طرح بر روی فیبر بچسبد و این کار را سه الی چهار دقیقه (بستگی به قدرت اتو دارد) انجام دهید.

اکنون طرح باید به طور کامل بر روی فیبر چسبیده باشد.

مرحله ۴)

از بین بردن کاغذ های اضافی بعد از اتو:

در این مرحله باید کاغذ را در حالی که تونر (جوهر پرینتر) کاملا به فیبر چسبیده را جدا کنیم

قبل از اینکه بخواهید کاغذ را جدا کنید فیبر را به مدت ده دقیقه در آب و صابون گرم قرار دهید (هر چقدر آب گرم باشد به نتیجه بهتری دست می یابید)

بعد از ده دقیقه فیبر را از محلول آب و صابون جدا کنید

اکنون فیبر حاوی طرح ، باید همچین حالتی پیدا کند:

و در نهایت کاغذ را به آرامی همانند عکس زیر جدا کنید:

مقدار کمی صبر کنید تا فیبر خشک شود ، با خشک شدن فیبر می بینیم که در بعضی از جاهای صفحه مسی که باید توسط اسید حل شود مقداری چسب کاغذی باقی مانده ست ، عکس زیر را ببینید:

بر روی تصویر کلیک کنید

این چسب های کاغذی جا مانده در هر صورت باید از بین بروند ، با استفاده از قلم یا هر ابزار باریک اقدام به از بین بردن چسب کاغذی اضفه کنید ، توجه داشته باشید که در هنگام از بین بردن چسب های کاغذی اضافه به تونر یا طرح آسیبی وارد نشود

اکنون برد آماده هست و الان تقریبا پس از انجام دادن دقیق مراحل بالا ، به مرحله اسید کاری فیبر رسیدیم.

مرحله ۵)

اسید کاری:

قبل از هر کاری ماسک تنفسی را بزنید و حتما از دستکش یکبار مصرف برای حفاظت از دستانتان استفاده کنید

مقداری از اسید کلرید فریک را در ظرف غیر فلزی بریزید سپس به آرامی فیبر را در داخل اسید قرار دهید

اسید صفحه های مسی غیر تونر را در خود حل می کند ، برای سرعت بخشیدن به روند کار می توانید ظرف پلاستیکی را به طور متوالی و به صورت رفت و برگشت تکان دهید:

 و در عکس زیر می توانید ببینید که روند اسید کاری کامل است:

 

کار تمام است فیبر را از اسید جدا کرده و آن را با آب و صابون با اسکاچ یا پشم فلز و یا سمباده نرم مخصوص مدار چاپی بشویید تا تونر سیاه رنگ از بین رفته و صفحه مسی نمایان شود:

مرحله ۶)

سوراخکاری برد:

با استفاده از سه نظام های کوچک و یا دریل رومیزی اقدام به سوراخکاری فیبر خود کنید.

دیدگاه‌ها (0)

*
*

question